Arthur Seyss-Inquart, geboren als Artur Zajtich, was een Oostenrijks jurist en nazipoliticus. Hij behoorde aanvankelijk tot de gematigde vleugel van de Oostenrijkse nazi’s, maar later ontpopte hij zich als Rijkscommissaris van Nederland in het bezette Nederland (1940-1945) als extremist.
Tijdens de periode 1940-45 zijn er in de USA munten geslagen voor veel verschillende landen en óók voor Nederland. Het was de bedoeling om de munten uit 1944 en 1945 direct na de bevrijding in omloop te brengen. De in de U.S.A. geslagen munten voor Nederland zijn te onderscheiden aan het muntteken in de vorm van een eikel.
De drie munthuizen die voor Nederland produceerde: Denver, Philadelphia en San Francisco; met de munttekens ‘D’, ‘P’ of ‘S’. Vanwege de hoge zilverwaarde hebben deze munten kort gecirculeerd en hoofdzakelijk in het 1944 vrije zuid Nederland. Al snel werd besloten om deze munten niet verder in omloop te brengen.
De oplagen waren groot maar deze munten zijn over het algemeen schaars tot zeldzaam. Oplage 1944 P: ruim 105 miljoen).
Ook vanwege het grote aantal waren er verscheidene muntstempels nodig en men heeft deze stempels niet altijd hetzelfde gemaakt. Juist in Philadelphia blijkt dat er kleine verschillen waren door de letter ‘P’ soms anders te plaatsen. In Muntkoerier 6 van 2012 wordt melding gemaakt van een nieuwe variatie van de gulden 1944 P. Overigens waren er twee type van deze munt bekend: Sch 1055 en Sch 1055A waarbij de tekst gedeeltelijk onder de hals doorloopt. Bij de doorloper blijkt verder dar er minder parels in de rand zijn en dat de onderzijde van het wapen dichter bij het jaartal is geplaatst. Het wapen heeft een dikkere rand.Tevens heeft de P een wat hogere positie t.o.v. het veel voorkomende exemplaar.
Er zijn ook munten met een palmboom, doch deze waren bedoeld om in tropische gebieden in omloop te brengen.

Het betreft een in de oorlog bewerkte munt waarbij het haar van koningin Wilhelmina in een helm is veranderd, en waarbij de tekst is veranderd naar “WILHELMINA (koning)IN (der neder)LONDEN” als stil verzet.
1944 ‘normaal’








De ‘ Normale’ 1944 P








#2
Een variant van de normale 1944, maar nu lijkt de P kleiner te zijn en op de N te liggen








#3
geen doorloper, maar de P van Philadelphia staat wat lager
(P ligt op de N)








#4
Variant ? Ik zie kleine verschillen op die hierboven; geen doorloper, maar de P van Philadelphia staat wat lager
(P ligt op de N)




Nieuwe variant met Lage-P volgens E. van Loon
Niet doorlopers: positie ‘P’ vergeleken












Doorloper 1944








De ‘normale’ doorloper (zeldzaam)
Te Philadelphia geslagen.Sch. 1055A
Silver10.03 g.
De letters EN van Nederlanden lopen onder halsafsnede door.
De P ligt op de E








Een variant met lage P, maar nu als doorloper
(P ligt op de N)
Lijkt een vervalsing, de 44 wijkt af in kleur








missalg, strookeinde
1945
Munten met jaartal 1945 zijn weer aan de Verenigde Staten teruggezonden als herstelbetaling en zijn daardoor (zeer) zeldzaam.








1 Gulden 1945, Munten door de Nederlandse regering in Amerika geslagen. TYPE IV c. ‘Ouder hoofd’ door J. C. Wienecke. Mt. P + eikel. Te Philadelphia geslagen.Sch. 1056, Silver10.05 g. RR.








Al een tijdje aangeboden op eBay voor 200 euro
P zit duidelijk te laag, zoals bij de ‘lage P 1944’








Chineese vervalsing, goed herkenbaar door verkeerde MMT tekens. Moet een P van Philadelphia hebben en een eikel








Replica
31gr
45mm
Biljetten




De muntbiljetten in coupures van ƒ 1 – zijn gedrukt, met datum 4 februari 1943, door de American Bank Note Company. Zij werden in 1944/45 eerst in het Zuiden, vervolgens in het hele land in omloop gebracht en zijn ingetrokken ingevolge de geldzuivering van 1945.








Kampgeld
In Nederland zijn een aantal doorvoer-, gevangenen- en interneringskampen geweest, die gedurende de tweede wereldoorlog eigen papiergeld hebben geproduceerd en gebruikt.








Concentratiekampgeld – Kamp Vught – Kamp Vught 1 Gulden – Konzentrationslager Herzogenbusch Ein Gulden – serie 1574 (P.S. 95/ T/J. 402.08 ) / Oplage ? – RR (tussen de 750 en 1500 euro)








Prämienschein 1 Hfl
Konzentrationslager
Herzogenbusch
In de Tweede Wereldoorlog was in Vught een SS-concentratiekamp (het enige SS-concentratiekamp buiten het toenmalige Duitsland) was gevestigd dat in 1943 betaalbonnen in omloop bracht. De eerste twee series dragen de naam Prämienschein, waarvan de eerste emissie op papier gedrukt was en de tweede op karton.
De emissie op karton is in het kamp zelf gedrukt. De bonnen werden verstrekt aan gevangenen die bij hun tewerkstelling extra prestaties leverden. De bonnen waren binnen het concentratiekamp bruikbaar als geld in de kantine, de kampwinkel (sigaretten) en in het bordeel. De derde serie draagt de naam Lagergeld. Ook deze emissie is in het kamp zelf gedrukt.
In Duitse teksten, en op de biljetten, werd het kamp aangeduid als: Konzentrations Lager Herzogenbusch;








Kampgeld. 100 cent. Westerbork. zonder watermerk –
(Plomp PL1230.4.a1)
















Netherlands, AV NL, P M1, Schwann/Boling 131, Ministerie van Oorlog, 1 Gulden, (1945). At the conclusion of WW II a small contigent of Dutch forces participated in the occupation of Germany. These special vouchers were issued to be used solely by the military for payment of purchases at the Dutch military canteen service.
Noodgeld




Nederlands waddeneiland en gemeente in de provincie Friesland, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse militaire commandant van het eiland, Kapitänleutnant A. Rehm, vanwege de zware ijsgang in de Waddenzee gestencilde noodbiljetten van 1 en 10 gulden zijn uitgegeven, gedateerd 10 januari 1941.
Wijktoko Tjideng (Indonesië)
Het vrouwenkamp Tjideng was feitelijk een stadsdeel van Batavia (in de wijk West Petodjo) dat omgevormd was tot interneringskamp. De afbeeldingen toont het 1 Gulden biljet dat in de wijktoko geldig was. Er waren biljetten met de waarden 1, 5, 10 en 25 Gulden die zijn overgeplakt met strookjes waarop de nieuwe waardeaanduiding in gulden. Door de waardevermindering van het door de Japanners in omloop gebrachte geld waren de lage waarden niet zinvol meer.De biljetten zijn voorzien van afdrukken van Japanse munten. Er zijn twee verschillende munten gebruikt: 1 shu zilveren munt (klein, zie de 1, 10 en 25 gld.); 1 bu zilveren munt (groot, zie de 5 gld.). Het lijkt erop dat de muntafdrukken zijn gebruikt als echtheidskenmerk om vervalsingen tegen te gaan. Of er bij het afdrukken van de munten onderscheid naar de waarde van het biljet is gemaakt is niet duidelijk. In elk geval op de 1 gulden komen zowel de kleine als de grote afdruk voor.



